Czy na oleju rzepakowym można bezpiecznie smażyć?

Czy na oleju rzepakowym można bezpiecznie smażyć?

Duża dostępność lipidów w płynnej postaci zintensyfikowała popyt na jego spożycie. Wskazuje się, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat konsumpcja tłuszczów wzrosła w Polsce trzykrotnie, głównie za sprawą powszechnej dostępności olejów pochodzenia roślinnego, w tym oleju rzepakowego. Mimo popularności rzepaku, wokół produktów tej rośliny narosło wiele mitów. Wśród nich wyróżnić można wątpliwości co do bezpiecznego przeznaczenia oleju. Jak wykorzystać olej w kuchni? Czy można na nim smażyć?

Czy istnieje bezpieczny olej do smażenia?

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników diety człowieka. Zrównoważona dieta wskazuje na konieczność spożywania wartości ok. 30% tłuszczów w ogólnym bilansie energetycznym w ciągu dnia. Jednym z najczęściej wykorzystywanych rodzajów tłuszczów we współczesnych jadłospisach jest olej rzepakowy. Niejednokrotnie zdarza się, że w środkach masowego przekazu odbiorcy uzyskują sprzeczne informacje dotyczące zastosowań olejów w gastronomii. Co jakiś czas reklamuje się jeden z typów oleju, pomijając właściwości innego. To zaś sprawia, że w świadomości konsumentów pojawiają się wątpliwości co do zasadności wykorzystywania oleju rzepakowego do smażenia. Okazuje się jednak, że jest to olej, który do tego celu nadaje się perfekcyjnie. Czy olej rzepakowy jest zdrowy, jeśli wykorzystamy go do smażenia?

Stabilny i trwały, z optymalną temperaturą dymienia

Obróbka termiczna w bardzo wysokiej temperaturze, z dodatkiem tłuszczu, określana jest mianem smażenia. Istotnym czynnikiem, który należy brać pod uwagę w kontekście przygotowania potraw na oleju, jest temperatura dymienia. To właściwość, dzięki której olej zachowuje swoje parametry bez utraty cech użytkowych. Wskazuje się, że olej rzepakowy jest jednym z najtrwalszych tłuszczów, posiadających niezwykle solidne parametry termiczne. Temperatura dymienia oleju rzepakowego wynosi ok. 242 st. C, co plasuje ją na samym szczycie w rankingach porównawczych. Wystarczy nie przekraczać tej temperatury podczas przygotowania potraw, a olej rzepakowy nie zmieni swoich właściwości. Podgrzany do temperatury 100 stopni jest w stanie zachowywać swoją charakterystykę przez nawet 14 godzin, dzięki czemu olej rzepakowy jest tłuszczem bezpiecznym i trwałym.

Doceniany ze względu na swoją neutralność

Neutralność zapachowa i smakowa to bardzo istotne zalety zastosowania oleju rzepakowego do smażenia. Lipid nie zmienia aromatu przygotowywanych potraw, jak jest to w przypadku np. zastosowania oliwy z oliwek, oleju sezamowego czy smalcu. Co ważne, olej rzepakowy jest produktem, który odpowiednio przechowywany jest w stanie wytrzymać bardzo długi czas bez utraty parametrów kulinarnych. To jeden z tłuszczów utrzymujących świeżość przez wiele miesięcy, bez ryzyka zjełczenia czy zmiany konsystencji płynu. Tę właściwość olej zawdzięcza specjalnej proporcji cząsteczek omega-3 sprzężonych z triacylogilcerolem. Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego olej rzepakowy jest bardzo stabilny oksydacyjnie.

To jedynie część informacji dotyczących zasadności wykorzystywania oleju rzepakowego w gastronomii. Zachęcamy do zapoznania się z większą liczbą ciekawostek dotyczących żółtego złota polskich pól, na specjalnie przygotowanej do tego stronie: olejrzepakowy.com finansowanej z funduszy Unii Europejskiej. Daj się zaskoczyć nowinkami i nieoczywistymi faktami na temat oleju rzepakowego!